Blog

 

insayno-boarding-1

Superioriteitscultuur

Van Sandew Hira leerde ik dat institutioneel racisme een aantal hoofdvormen kent. De eerste vorm is ‘theologisch racisme’. Dit wil zeggen: “Racisme dat wordt gerechtvaardigd via religie”. Dit werd voornamelijk vroeger gebruikt om tot slaafgemaakte Afrikanen te koloniseren, onder het mom van: “Het staat in de bijbel, dus het mag”. Hierna kwam het wetenschappelijk racisme als tweede vorm. Hiermee werd er via de wetenschap ‘bewezen’ dat witte mensen superieur zijn en zwarte mensen inferieur zijn. Dit is jarenlang de norm geweest, totdat het wetenschappelijk racisme werd ontkracht en werd ontdekt dat er geen correlatie is tussen intelligentie en huidskleur, of afkomst. De superioriteitswaan die stelselmatig al honderden jaren in stand werd gehouden, begon nu opeens een klein beetje in te storten. Daar moest snel een oplossing voor komen en het duurde daarom ook niet lang voordat het culturele racisme werd geïntroduceerd in het ‘oh zo beschaafde westen’ als derde vorm.

“Als klompen het enige originele onderdeel is van je zogenaamde cultuur, dan moet je jezelf eens afvragen in hoe verre je cultuur daadwerkelijk superieur is aan al die talloze, kleurrijke en prachtige culturen die de wereld heeft.”

Cultureel racisme zien we dag tot vandaag nog steeds zeer sterk in onze maatschappij. Er wordt gedaan alsof de westerse cultuur superieur is aan iedere andere cultuur. Alle andere culturen worden gezien als ‘onderontwikkeld’, ”barbaars’, ‘primitief’, ‘onbeschaafd’ en zelfs soms ‘achterlijk’. Het meest ironische is dat er in feite niet echt iets bestaat als een westerse of witte cultuur, aangezien het allerlei gestolen componenten heeft van andere culturen die tegelijkertijd worden beschouwt als inferieur. De Nederlandse cultuur bestaat dus niet. Van alle mensen die beweren van wel, heeft er nog nooit één kunnen uitleggen wat dan precies de Nederlandse cultuur is en wat daar de componenten van zijn. Molens komen uit China, Kaas uit Turkije en ditzelfde geldt voor Tulpen. Over Sinterklaas wil ik eigenlijk niet eens beginnen. Een Bisschop uit Myra die in Spanje woont, wat is daar dan precies Nederlands aan? Klompen zijn zo’n beetje het enige wat echt ‘Hollands’ is. Als klompen het enige originele onderdeel is van je zogenaamde cultuur, dan moet je jezelf eens afvragen in hoe verre je cultuur daadwerkelijk superieur is aan al die talloze, kleurrijke en prachtige culturen die de wereld heeft.

“Hoe superieur ben je eigenlijk als vrijwel je gehele geschiedenis bestaat uit het stelselmatig onderdrukken van anderen?”

Wat ook een toppunt van ironie is, is dat het westen is geciviliseerd door de Moorse beschavingen uit Afrika. Zij hebben letterlijk de Europeanen uit grotten gehaald, leren douchen, warm eten, logische indeling van hoe te leven en hedendaagse kennis zoals architectuur, astronomie, wiskunde, filosofie en wetenschap gebracht. Er is een mooie gezegde die luidt: “Je moet nooit bijten in de hand die je te eten gaf”, maar dat is wat er helaas de dag vandaag gebeurt. Mensen kennen maar één deel van de geschiedenis en dit deel wordt maar al te graag verzwegen samen met het slavernijverleden om de eurocentrische leugens in stand te houden. Het westen heeft gezorgd voor de meeste genocide, massamoord, destructie, dehumanisering, kolonisatie en andere extreme vormen van geweldpleging en terrorisme die meer dan 650 miljoen mensenlevens heeft gekost, wereldwijd, and still counting. Opnieuw een vraagteken die je kunt zetten achter je zogenaamde culturele superioriteit. Hoe superieur ben je eigenlijk als vrijwel je gehele geschiedenis bestaat uit het stelselmatig onderdrukken van anderen?

Het seksisme wordt met gemakzucht gerechtvaardigd met pakkende one liners als ‘boys will be boys’, alleen dat wordt natuurlijk niet gezegd wanneer het gaat om moslims die de daad hebben gepleegd.

Nu even een zoomin op anno 2016. We hebben afgelopen week allemaal kunnen lezen over de bizarre ontgroeningmethodes en de ‘hete hertjes’ binnen de studentenverenigingen. Eigenlijk niets meer dan een seksistische, ordinaire ‘bangalijst’ (kuch: slut shaming) waarin vrouwen worden gedemoniseerd en gestraft voor het uiten van hun seksualiteit. Het seksisme wordt met gemakzucht gerechtvaardigd met pakkende one liners als ‘boys will be boys’, alleen dat wordt natuurlijk niet gezegd wanneer het gaat om moslims die de daad hebben gepleegd. Het ijzersterke column van Rutger Bregman legde de vinger op de gevoelige plek. Als ik dit soort nieuwsberichten door mijn tijdlijn viraal zie gaan, vraag ik mij af waar alle, massale verontwaardiging is van alle politici. Als dit ging over moslims of Syrische vluchtelingen dan werd er niet gesproken over ‘incidenten’. Een aantal maanden geleden werd er nog gesproken over ‘onze vrouwen’ die in gevaar waren door de Syrische testosteronbommen. Vluchtelingen werden massaal beschuldigd van diverse verkrachtingen en wanneer het achteraf toch niet om vluchtelingen ging, werd er uiteraard niet zo veel aandacht besteed aan de rectificaties waardoor mensen tot de dag vandaag nog steeds geloven dat het in Keulen ging om vluchtelingen die vrouwen hadden aangerand. De zogenaamde feministische, schuimbekkende PVV stemmers zagen we vervolgens ‘daar moet een piemel in’ roepen tegen een aantal vrouwen die gebruik maakten van hun grondrechten. Zo ver ik weet valt dit onder ‘rape culture’ en oproeping tot verkrachting. Het vrouwelijke lichaam is nog steeds geen publiekelijk eigendom. ‘Daar moet een piemel in’ roepen terwijl je vrouwen probeert te beschermen tegen zogenaamde, verkrachtende vluchtelingen is daarom ook het toppunt van ironie.

“Het vrouwelijke lichaam is nog steeds geen publiekelijk eigendom. ‘Daar moet een piemel in’ roepen terwijl je vrouwen probeert te beschermen tegen zogenaamde, verkrachtende vluchtelingen is daarom ook het toppunt van ironie.”

Dus vanwaar al die misplaatste entitlement? Waarom zouden moslims en vluchtelingen zo’n ontzettende bedreiging zijn voor ‘onze’ cultuur? Misschien moeten we al die Nederlandse studentenverenigingen eens gaan etnisch profileren, want als de toekomst bij de jeugd ligt, dan maak ik mij erg zorgen over de toekomst van dit land. Nederland is altijd ontzettend goed in het opmerken van de splinter die in het oog zit van de ander, terwijl ze balk in eigen ogen niet zien. Het enige moment dat een balk wordt gezien, is als het gaat om een balk voor de ogen van een criminele allochtoon op het 8 uur journaal. Ismail werd onlangs aan de publiekelijke schandpaal gehangen, terwijl de jongens van StukTV een RTL contract onder ogen kregen. Welkom in Nederland. Eigenlijk als we kijken vanuit een objectief perspectief dan is een jongen als Ismail toch perfect geïntegreerd? Mensen lastig vallen met een camera kan blijkbaar alleen als je wit bent. De vluchtelingen die zogenaamd vrouwen lastig vallen kunnen zich zo aansluiten bij een studentenvereniging. Een inburgeringcursus is niet meer nodig.

Maar even serieus. Als dit allemaal de Nederlandse cultuur is, dan is het enige wat ik kan hopen dat de nieuwe vluchtelingen/toekomstige nieuwe Nederlanders, deze zogenaamde superieure cultuur niet zullen overnemen. Want dan zijn we nog verder van huis dan dat zij gevlucht zijn.

img_20160412_003700

Selectieve verontwaardiging

De laatste tijd zie ik het steeds meer. ‘Selectieve verontwaardiging’. Als dit zo door gaat is het slechts een kwestie van tijd voordat het evalueert naar een modeterm, met de activisten als trendsetters.

“Indoctrinatie is de norm, met zo veel dubbele standaards alsof heel Amsterdam op een Tandem rijdt”

De kranten staan er bol van. Mensen lezen met grote ogen de krantenkoppen die liegen alsof ze gedrukt staan. Wie zijn ogen open heeft, proeft de aroma der hypocrisie. We leven inmiddels in een propagandamaatschappij. Indoctrinatie is de norm, met zo veel dubbele standaards alsof heel Amsterdam op een Tandem rijdt. Ik weet vaak niet of ik nou keihard moet lachen, of juist heel hard moet huilen.

We zien onze minister president zich uitspreken tegen Turkse Nederlanders met de woorden; ‘pleur op’. We zien hoe Geert Wilders iedere keer losgaat op twitter als er weer eens een moslim ergens van wordt beschuldigd. We zien hoe tafelgasten bij praatprogramma’s zoals Pauw, De Wereld Draait Door en RTL Late Night stelselmatige problemen ontkennen. We zien hoe de gevestigde orde en de media er alles aandoet om de nieuwe partij DENK te demoniseren, terwijl deze partij de eerste partij is die zich uitspreekt tegen onderdrukkende mechanismes. Niemand heeft het over de lange arm van Israël. Ik kan eindeloos voorbeelden op blijven noemen. We zien helaas hoe deze zelfde mensen allemaal alleen verontwaardigd reageren als het gaat om moslims of mensen van kleur. Zodra er een groep witte studenten een stad om zeep helpt en politie agenten met stenen bekogeld, zie je dat de toon van de krantenkoppen opeens heel anders is. Geen pleur-op-power van Rutte, geen tweets van Wilders, geen karaktermoord, geen hol van de leeuw die zich schuilt in een maatschappelijk praatprogramma, niets. Letterlijk een radio stilte.

“Sommige mensen gaan zelfs zo ver in het verdedigen van de dubbele standaard, dat als ‘mental gymnastics’ een olympisch onderdeel was, ze overgekwalificeerd zouden zijn.”

Ik vraag mij oprecht af ‘waarom?’. Tot nu toe heeft niemand mij een zinnig, goed onderbouwt argument kunnen geven. Vaak als ik met mensen hierover in discussie ga en de hypocrisie blootleg, merk ik toch dat mensen niet zo goed kunnen dealen met frontale naaktheid. (See what i did there?) Het is blijkbaar te confronterend. Vervolgens reageren mensen met een hoop emotie, drogredenen en andere elementen om maar voet bij stuk te houden met cognitieve dissonantie als de witte motor. Sommige mensen gaan zelfs zo ver in het verdedigen van de dubbele standaard, dat als ‘mental gymnastics’ een olympisch onderdeel was, ze overgekwalificeerd zouden zijn.

DejaMoo, waar heb ik deze bullshit eerder gehoord? Mensen reageren verontwaardigd en zelfs beledigd als iemand Nederlands spreekt met een Turks accent, maar over een Fries of Brabants accent hoor ik ze nooit klagen. Dus het gaat als het ware niet om het accent van een persoon, het gaat om wie het accent heeft en zodra het gaat om iemand met een andere etnische achtergrond, dan pas is het accent een probleem. Er zijn talloze, sociale experimenten online te vinden waaruit blijkt dat we in een maatschappij leven die dubbele standaards hanteert en selectief verontwaardigd is. Zoals ik al aangaf; alleen als je de nieuwsberichten naast elkaar legt wanneer het gaat over autochtonen tegenover wanneer het gaat over allochtonen zie je een dynamisch verschil. We hoeven dit niet te ontkennen, feiten liegen niet en cijfers al helemaal niet. Dit zelfde journalistieke, koortdansfestijn zien we ook terug als het gaat om het verkrijgen van het ‘Nederlanderschap’ als allochtoon zijnde. Wint Shurandy Martina de sprint, dan wordt hij maar al te graag ‘Nederlander’ genoemd. Zodra hij verliest, is hij de Antilliaan of de Curaçaoënaar.

“Mensen reageren verontwaardigd en zelfs beledigd als iemand Nederlands spreekt met een Turks accent, maar over een Fries of Brabants accent hoor ik ze nooit klagen.”

Ongeacht hier honderden voorbeelden van zijn te vinden, blijven mensen dit drastisch verdedigen met de grootste non-argumenten, wat uiteindelijk escaleert naar een scheldpartij met witte mondhoekjes en speekselkloddertjes die vallen in jij-bakken. We hoeven niet te discussiëren over feiten. Gras is groen, Facebook is blauw. Punt. ‘Let’s agree to disagree’ wordt er geroepen in gebrekkig Engels wanneer je iemand zijn of haar onzin, inhoudelijk van de tafel heb geveegd. Nee, als we het oneens zijn, laten we het oneens zijn op basis van feiten en bewijs en niet het feit dat jij niet kunt omgaan met het bewijs.

insayno-popronde-heerlen-2

Vitamine voor de geest

Ken je dat gevoel? Dat je een bepaald nummer luistert en dat je gelijk zin heb om te feesten? De muziek motiveert je als het ware om uit te willen gaan, dronken te worden en los te gaan. In feite motiveert de muziek dus om onnodig te consumeren. Als muziek deze kracht heeft, wordt het misschien eens tijd om je af te vragen waarom zo veel van dit soort muziek gepromote wordt. Ik beschouw scenario’s uit het leven als thema’s en ieder thema verdient zijn eigen daarbij horende muziek. Het is daarom ook vreemd als je een 9 tot 5 heb, je alleen maar muziek luistert die je laat uitkijken naar het weekend… Je heb namelijk best nog wat dagen te gaan. Het leidt je als het ware af en het zorgt er voor dat je niet meer kritisch nadenkt over de situatie waarin je je op dit moment bevindt. Bovendien bestaat het weekend slechts uit 2 dagen, dus is het nogal apart om 5 dagen te leven voor slechts 2 dagen.

“Als muziek deze kracht heeft, wordt het misschien eens tijd om je af te vragen waarom zo veel van dit soort muziek gepromote wordt.”

Ik beschouw daarom dit soort muziek als advertisement van corporaties om ons meer te laten consumeren. Als de muziek deze kracht heeft om slechts te willen feesten, zuipen en ons laten stoppen met nadenken, terwijl wij mensen met een complex brein zijn gezegend waardoor wij als enige diersoort in staat zijn om te reflecteren, een geweten hebben en iets nieuws kunnen ontwikkelen wat nog niet bestaat, dan betekent dit ook dat de muziek krachtig genoeg zou moeten zijn om mensen een boek te laten lezen, onderzoek te laten doen of een eigen onderneming te beginnen. De muziek die zo keihard wordt gepromote is als het ware een soort verdoving van onze hersenen. We stoppen gewoon met nadenken.

De muziek mag ons vooral niet laten nadenken of ons in contact brengen met ons gevoel, althans, tot op een zekere hoogte. Graag zo oppervlakkig mogelijk. Zodra de muziek ons aanzet tot nadenken of in contact brengt met onze emoties, dan zal dit er voor zorgen dat we meer gaan reflecteren over waar wij nou precies staan in het leven en degene die reflecteert over waar hij of zij staat in het leven, gaat ook meer nadenken over wat hij of zij als persoon nodig heeft en zodra iemand gaat nadenken over wat hij of zij echt nodig heeft, komt hij of zij al vrij snel tot de conclusie dat er minder geconsumeerd moet worden en er actie ondernomen moet worden om daadwerkelijk gelukkig te worden. Men kan niet gelukkig worden van consumeren. Geluk schuilt in ieder persoon haar hart. Iedereen zijn hart heeft het antwoord op de vraag: “Wat maakt mij gelukkig?”, en zodra wij bij dat antwoord kunnen komen, zullen we maar al te snel merken dat wat wij iedere dag doen, ons vaak alleen maar juist weerhoudt van daadwerkelijk gelukkig zijn.

“Iemand stuurde mij een keer bericht dat mijn muziek hem door een depressie heeft geholpen en heeft weerhouden om zelfmoord te plegen. Zoiets is voor mij persoonlijk meer waard dan een miljoen views.”

De muziek wordt ingezet als afleidingsmanoeuvre. We onderschatten de kracht van muziek. Ik krijg bijvoorbeeld regelmatig berichten van jongeren die ontzettend veel steun halen uit de muziek die ik maak. Dat het ze helpt door moeilijke fases in hun leven. Iemand stuurde mij zelfs een keer bericht dat mijn muziek hem door een depressie heeft geholpen en heeft weerhouden om zelfmoord te plegen. Zoiets is voor mij persoonlijk meer waard dan een miljoen views. Wat ik opschreef heeft dus positief bijgedragen aan iemand zijn leven en er voor gezorgd dat diegene nog iets langer hier met ons op aarde wil blijven. Ik wist op dat moment niet zo goed wat ik moest zeggen. Ik kon alleen maar heel dankbaar zijn, maar het deed mij ook realiseren dat muziek dus een genezende kracht heeft.

“Als slechte voeding invloed heeft op ons lichaam, dan heeft muziek met een negatieve boodschap een invloed op onze geest.”

Als slechte voeding invloed heeft op ons lichaam, dan heeft muziek met een negatieve boodschap een invloed op onze geest. Ik wil je niets verbieden of zeggen dat je bepaalde muziek niet meer moet luisteren, maar ik probeer alleen te zeggen dat we misschien iets meer moeten nadenken over waarmee wij onze geest voeden. Zie het als het eten van zak chips. Op zijn tijd best lekker, maar het is nou niet bepaald goed voor je als je iedere dag chips gaat lopen eten. In mijn optiek geldt dit zelfde ook voor muziek met een negatieve boodschap. Op zijn tijd best lekker, maar zorg er voor dat je geest voldoende vitamine binnenkrijgt.

aankondiging-dwaalspoor

Treiterblog

Ik was vastberaden om er niets over te zeggen, maar nu ben ik er wel een beetje klaar mee…

Wat is dat toch? Opeens wil de media alle rappers aanpakken? Vroeger was het Appa, tijdje terug Ismo, deze week Boef en nu las ik een artikel over Jay Jay? En whaddup met die term treitervlogger? Hebben jullie weer nieuw stempeltje gevonden? Wanneer gaan jullie die eens plakken op gasten van powned? Of de klassieke treitervlogger williebrord? Oh nee, wacht… die zijn wit, dus die krijgen subsidie om anderen stelselmatig te treiteren en dat noemen we dan vernieuwende journalistiek.

“Een rapper zoals Boef wordt opgepakt voor opruiing en wordt helemaal zwartgemaakt met een overdosis aan hypocrisie, terwijl een witte rapper als lil kleine voor dezelfde daad wordt uitgenodigd op de koffie bij de burgermeester.”

Een rapper zoals Boef wordt opgepakt voor opruiing en wordt helemaal zwartgemaakt met een overdosis aan hypocrisie, terwijl een witte rapper als lil kleine voor dezelfde daad wordt uitgenodigd op de koffie bij de burgermeester. Om maar nog te zwijgen over die hypocriete handelaar in kinderprostitutees en die verschrikkelijke vrouw die durfde te beweren dat de politie niet provoceert. Ja, jou misschien niet nee. In jouw wereldje is het allemaal koek en ei, jij wordt niet iedere dag staande gehouden als je in een dure auto rijdt. Jij wordt niet stelselmatig getreiterd en lastig gevallen door politieagenten. Zelfs politieagenten zelf geven toe dat er een racismeprobleem is, de politie heeft zelf 10.000,- overgemaakt naar de crowdfunding van Control Alt Delete om een app te ontwikkelen voor etnisch profileren., maar nee joh, de politie provoceert niet…

“Als de politie nu witte mannen van boven de 30 gaat etnisch profileren omdat ze in het daderprofiel passen van een pedofiel, dan is het huis te klein en mogen we niet alle witte mensen over 1 kam scheren”

Als tegenargument wordt er dan gezegd: “Sommige mensen vallen nou eenmaal in het daderprofiel. Het is nou eenmaal een feit dat mensen met een andere etnische achtergrond vaker verdacht zijn van criminaliteit”. Ten eerste is verdacht niet hetzelfde als schuldig en hoe meer jij ze als verdacht blijft beschouwen, hoe meer je bijdraagt aan de in stand houding van deze vicieuze cirkel. Ten tweede is er geen correlatie tussen etnische achtergrond/ huidskleur en criminaliteit. Men legt verbanden die er niet zijn. Criminaliteit heeft niks te doen met huidskleur, maar met sociaal economische status. Dat is dus een systematisch probleem. Die verantwoordelijkheid ligt dus voor merendeels bij het systeem, niet bij een individu. Ten derde, als de politie nu witte mannen van boven de 30 gaat etnisch profileren omdat ze in het daderprofiel passen van een pedofiel, aangezien de meeste pedofielen nog steeds wit zijn, nou dan is het huis te klein en mogen we niet alle witte mensen over 1 kam scheren…

Het is lekker makkelijk punten scoren en een excuses om de meest walgelijke, racistische artikelen te publiceren en witte suprematie te botvieren op hen die zich niet voldoende kunnen verdedigen. Ze moeten mij eens uitnodigen bij RTL late night of DWDD. Kunnen we lachen joh, maar dat gaan ze niet doen, want het is natuurlijk de bedoeling dat de status quo aan de winnende kant blijft staan. Ik snap sowieso niet waarom een rapper die zichzelf “boef” noemt, moet fungeren als rolmodel. Bruh, really? Bovendien is het heel simpel. Rap is altijd een reflectie geweest van omstandigheden waarin men leeft. Als je wil dat rappers positieve boodschappen uitdragen, moet je hun omstandigheden verbeteren. Dat is een taak van de gevestigde orde. In een artikel van Parool wordt er geschreven over dat het leven van rapper Jay Jay is doorspekt van geweld…. well… de media is doorspekt van stelselmatig racisme, hypocrisie, witte suprematie en dubbele standaards

Rap is altijd een reflectie geweest van omstandigheden waarin men leeft. Als je wil dat rappers positieve boodschappen uitdragen, moet je hun omstandigheden verbeteren.

Ik ben er klaar mee. Als je trouwens echt treitervloggers wil zien, monteer verborgen camera’s in de outfits van politieagenten in de Schilderswijk (en talloze andere achterstandswijken) en dan ga je zien wat echte treitervloggers zijn. By the way, Uit het onderzoek is inmiddels gebleken dat Mitch Henriquez inderdaad is omgekomen door de onkunde en onprofessionele handelingen van de politie. Wanneer worden deze agenten eens achter slot en grendel gezet? Want jullie pakken een jongen met een camera die mensen in de zeik neemt maar al te graag op terwijl moordenaars op betaald verlof worden gestuurd. Het is bijna alsof je wordt beloond voor het om zeep helpen van een allochtoon.

Maar laten we ons vooral blijven richten op rappers en treitervloggers in plaats van dat we het probleem aanpakken bij de oorzaak. Want als we dat zouden doen, dan komt boven water drijven wie de echte treiteraars zijn van deze maatschappij.